Vår historie

PTFs historie

Da man i 1914 forberedte dannelsen av Papirindustriens Tekniske Forening, eksisterte det bare tre papiringeniørforeninger i verden, nemlig den tyske, den svenske og den franske. I 1914 ble det med 14 dagers mellomrom stiftet to nye papirtekniske foreninger, nemlig i Finland og i Norge, uten at noen av dem hadde kjennskap til den andres planer.

Fra starten har PTF fremmet «åpen dør»-prinsippet, noe som har styrket både det kollegiale miljøet i treforedlingsindustrien og konkurranseevnen til norsk industri. Foreningen har vært en pådriver for kunnskapsdeling, blant annet gjennom foredragsmøter, fabrikkbesøk og faglige arrangementer. Siden 1936 har PTF delt ut stipendmidler til studenter og fagfolk som ønsker videreutdanning innen treforedling og beslektede fagfelt.

I 1923 ble Papirindustriens Teknikeruke arrangert for første gang – en suksess som siden er videreført i form av årlige samlinger, i dag kjent som Treforedlingsforum - en konferanse som fortsatt arrangeres hver november.

PTF var også sentral i etableringen av Papirindustriens Forskningsinstitutt (PFI) i 1923. Etter flere tiår i Oslo, flyttet instituttet i 1998 til Trondheim og ble en del av forskningsmiljøet ved NTNU.

Internasjonalt har PTF lenge hatt en aktiv rolle. Allerede i 1936 deltok foreningen i den første nordiske papiringeniørkongressen, og i 1938 var den med å etablere Nordisk Papiringeniørsforeningers Permanente Komité (NPPK). For sin rolle som vertskap av International Mechanical Pulping Conference i Trondheim, ble PTF premiert med Treforedlingsprisen i 2005.